Skriveglede blant ungdom

IMAG1213
Utklipp fra Hamar Arbeiderblads artikkel om skrivekurs og litteratur på kulturskolen.

I gårsdagens HA stod det en artikkel om to ungdommer som har deltatt i et skrivekurs med forfatter Aleksander Bergan, og som nå stiller ut tekstene sine på biblioteket. Det ble også nevnt at forfatter Helene Gukåker forsøker å få litteratur inn på kulturskolen. Av en eller annen grunn gledet det meg stort å lese dette.

Det var etter en konkurranse mellom ungdomsskoler i Hedmark at de to elevene vant et skrivekurs som gikk over fire uker. Jeg synes det er fint å se et slikt engasjement hos de yngre, og at lokale forfattere ønsker å legge til rette for  at litteraturglade ungdommer skal få utvikle sin interesse for skriving.

5
Men mest av alt gledet det meg å se engasjementet rundt litteratur i kulturskolen. Og jeg må si at jeg støtter forslaget fullt ut. Som Helene Gukåker selv fortalte i artikkelen, burde jo også litteraturen få være på linje med andre kunstformer. Akkurat som med musikk og tegning er også skriving en måte å uttrykke seg på, og i mange tilfeller er det faktisk også den viktigste måten.

Og nettopp derfor er det egentlig rart at skrivekunst ikke ligger som et tilbud ved kulturskolene allerede.
Selv om det kan ha noe med interessen for det å gjøre, burde jo tilbudet være der for de som ønsker det. Dessuten kan det også være en måte å øke interessen for skriving på, bare ved å vise at skrivingen er der. Litteraturen trenger stadig nye stemmer, og derfor er det vel greit å begynne «rekrutteringen» tidligst mulig, for det å utvikle en egen stemme tar tid.

Når det er sagt, må jeg si at det ville ha vært en ideell jobb for meg, nesten en drømmejobb. Etter å ha skrevet ferdig det første utkastet til et bokmanus og etter å ha jobbet en god stund på mitt andre, føler jeg at jeg har samlet opp en god del kunnskap som jeg er villig til å lære bort.
På en kulturskole vil jeg også si at forhold mellom elev og lærer er gjensidig, at det ligger mye å hente hos begge parter- og det gjelder musikk og dans så vel som kunst. På en måte kan man lære av hverandre, om ikke noe annet opparbeider man seg kunnskap om å lære bort, noe som også kan være greit å ha med seg videre.

Jeg vet at det kjempes med å få litteraturen inn i kulturskolen flere steder i landet, og jeg tror det bare er et spørsmål om tid før det ligger et tilbud i de fleste kommuner. Og da litteratur og skrivekunst endelig har kommet på programmet til kulturskolen, skal jeg ikke nøle med å søke jobb.

*Hva synes du om å få litteraturen inn i kulturskolen?

-Veronica

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s