Å skape karakterer

15167404527_6ac2c8fa9a_z
En ide kan være å tegne karakteren du vil skape. (Kilde: Nancy Muller)

I dette innlegget vil jeg snakke litt om det å skape karakterer. Det er en svært spennende prosess, men den kan også være ganske krevende. Det handler jo ikke bare om å gi karakteren et ansikt, det handler om å skape en karakter som kunne ha vært virkelig. For å kunne skape en slik karakter, må du ikke bare gi karakteren et utseende; karakteren må også ha en tydelig personlighet.

Så, hvordan skaper man en tydelig personlighet? Det som jeg mener er det viktigste, er å gi karakteren både gode og dårlige sider. En person er aldri verken bare ond eller bare god, vi er alle mer kompliserte enn som så. Sånn er det også med karakterene. Du kan selvfølgelig skrive om en gammel dame som mer enn gjerne deler ut brød til fuglene i parken, men det må også være noe annet ved henne, noe som ikke er fullt så positivt. Og om hun mot all formodning bare skulle være snill og god, må du gi henne en bakgrunn som forteller om hvorfor hun handler som hun gjør. Kanskje hun hadde fugler som lita, og ønsket å minne seg selv på hvordan det var? Det handler om å gi karakteren dybde.

Karakteren skal også ha et navn, men selv om det høres ut som en enkel sak, kan det være vanskelig å velge. Det finnes millioner av fornavn og etternavn ute i verden, og din oppgave er å velge ut ett eneste navn ut fra alt dette. Når man tenker på det slik, høres det plutselig ikke like enkelt ut. I tillegg er det flere ting rundt navnet man må tenke på.
Skal navnet være symbolsk, eller ha en spesiell betydning?
Skal det være lett å huske, eller skal det være spesielt?
Må navnet være fra et bestemt land?
Hvilket navn passer til karakteren personlighet?
Noen foretrekker enkle navn, mens andre liker å gi karakteren navn som er mer sjeldent.
Det er mye å ta hensyn til, men det viktigste er at du velger et navn du er komfortabel med og som du synes passer til karakteren.

Om du er glad i å tegne, kan det være lurt å tegne karakteren du vil skrive om. På denne måten får du et tydeligere bilde av karakteren, og det kan dermed bli lettere å skrive om han eller hun.

Et lite eksperiment:
Se på tegningen øverst i dette innlegget. Hva tenker du om figurene? får du noen ide om hvem personene er? Velg ut en av dem og skriv litt om han eller hun.

*Har du noen tips til det å skape karakterer?
*Foretrekker du å bruke enkle eller spesielle navn?

-Veronica

Reklamer

2 kommentarer om “Å skape karakterer

 1. Hei:-) Så fin bloggen din er!
  Jeg har forsøkt to innfallsvinkler for utvikling av karakterer og begge fungerer tildels godt. Den ene metoden er å skrive ut karakteren i selve historien og gi han egenskaper etter hvert som han er i interaksjon med mennesker, miljø og hendelsesforløp. Den andre metoden er så skrive ut karakteren på forhånd, da bruker jeg et skjema med egenskaper og skriver rett og slett ut karakterens bakgrunnshistorie, gir den motivasjon og mål – allerede før manuset er påbgynt.

  Når det gjelder navn så liker jeg å knytte navnene opp mot setting. I det siste har jeg skrevet Fantasy og da har jeg også laget ulike verdener. Navnet på min nåværende karakter har jeg funnet i en navnegenerator på nett som deler navn inn tematisk – alle karakterne med samme etnisk opprinnelse har navn fra samme tema – feks. norrøne navn, eller hindinavn eller kanskje bare noe jeg finner på selv.

  Hilsen Nina 🙂

  Liker

  • Hei! Tusen takk for det 🙂
   Så fint å høre om hvordan karakterene dine blir til! Har prøvd begge metodene selv, men som oftest bruker jeg en slags kombinasjon mellom dem. Jeg planlegger karakteren litt først og tilføyer informasjon underveis, når jeg ser hvordan karakteren fungerer sosialt. Synes det er nyttig å høre hvordan andre gjør det, tusen takk for tilbakemeldingen 🙂

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s